Label


Ny singel "Kollar På Distans" släpps 9:e november 2018 Spotify


Ny singel KARLSMARK " Den Sista Goda Människan"  Lyssna på SpotifyÖgla label:


Karlsmark "Den Sista Goda Människan" 2018


Commando M. Pigg "När dom dumma har fest"  2015.


defiXions ”defiXions” 2012.


Karlsmark ”Gonnabyeme” 2005.Karlsmark:


Presstext "Den Sista Goda Människan"


Anders Karlsmark är sångare, låtskrivare, gitarrist och en av grundarna till bandet Commando M. Pigg.


Commando gjorde comeback 2015 med albumet ”När dom dumma har fest” som blev en kritikersuccé.  Singeln ”En sån mänska” gick in på SR P4´s spellista. 2015-16 turnerade de runt om i Sverige.


Karlsmark har producerat och släppt två soloalbum på engelska, Karlsmark -94 och Gonnabyeme 2005. Nu släpper Anders Karlsmark sin första singel på svenska med text av Måns Edwall, ”Den Sista Goda Människan”.


Sången är en rapport från fronten om ett hot som på en gång är kusligt verkligt – just nu. Och samtidigt en svart legend som någon vill sälja - till varje pris.

Sången är ett nej, hoppets trotsiga sista utväg. Frågan är: finns den sista goda människan inom oss?


Låten bär på en stor sorg då både Måns Edwall och Commando-gitarristen Peter Puders har avlidit under inspelningstiden. Puders spelade in de sista gitarrfigurerna till ”Den Sista Goda Människan” en vecka innan han gick bort i september 2017.


Anders och Puders pratade i och med Commandos återförening om att skriva och spela in musik i många år till. Nu blev det inte så. Singelsläppet är en hyllning till två extraordinära musiker och konstnärer.


Det har varit en svår tid, men med stor hjälp av producenten Nille Perned som spelar gitarr och synt på låten har ”Den Sista Goda Människan” färdigställts. Johannes Nordell spelar trummor.

Videon har gjorts av David Nord.


Anders är också aktuell som medverkande i SVT´s serie Eran, som handlar om musiken och klimatet i Sverige mellan 1978-84.


Huddinge kommun gav Anders Karlsmark det stora kulturpriset 2017 med motiveringen:…”På ett innovativt vis mixar han det breda kulturuttrycket med det smala.


Lyssna på Karlsmark: Spotify


www.karlsmark.seCommando M Pigg:


Commando M Pigg är tillbaka med ett helt nytt album.

Lyssna på nya singeln, radiofavoriten "En Sån Mänska" på Spotify.


Deras nionde album är även deras första på svenska på 31 år.

Albumet heter "När Dom Dumma Har Fest" och släpptes den 22 apri 2015.


Bandmedlemmarna Eva Sonesson, Anders Karlsmark, Peter Puders och Svante Fregert

har tillsammans med producenten Nille Perned klivit in i Ingrid Studios för att spela in elva nya spår som enligt dem själva inte är en återgång till det som var förr, utan en lägesrapport från nu.


– Den handlar om själens flykt undan tiden när livet bara går på, om dem som flyr och slår läger och prövar vårt samvete. Om kärlek, hopp, längtan och leda. Och att världen sjunger – trots allt, berättar bandet i pressmeddelandet. Lyssna på albumet här: Spotify


Den 20 maj 2015 spelade bandet på Debaser Strand i Stockholm.


Commando M Pigg ligger nu på is i och med Peter Puders tragiska bortgång.


wwwcommandompigg.comNär Commando M Pigg återförenades 2005 för att fira tidningen Schlagers 25-årsjubileum tyckte Sverige Radios kritiker att ”Commando både ser ut och låter som om de repat för en världsturné”.


Nu ser de ännu bättre ut i kostymer av Camilla Thulin.

Och de låter ännu bättre på sitt nya album med 11 nya låtar på svenska.

Medlemmarna är desamma som vid starten på 80-talet – nu 35 år rikare:

Eva Sonesson, Anders Karlsmark, Peter Puders och Svante Fregert . Nille Perned har producerat i Ingrid Studios.


Albumet är inte en återgång till det som var förr, utan en lägesrapport om samtiden.

Varför? ”För att vi nu har mer att berätta om livet än vi hade senast vi träffade publiken.”Eva Sonesson, Anders Karlsmark, Svante Fregert, Peter Puders och Anders HernestamBakgrund CMP


I det tidiga åttiotalets Stockholm rådde postpunk. Vi som inte bara känt oss aningen för gamla för att vara punkens första målgrupp, utan som också behövt lite tid för att ställa om från King Crimson, Robert Wyatt och Keith Jarret, för oss var åttiotalets början skördetid.


I något pressklipp läste jag att Commando Musse Piggs konsert på Kulturhusets "Ny scen" tidigt 1981 var efterlängtad av alla som var intresserade av ny musik. Jag minns inte varför jag var där, eller om jag hade längtat särskilt mycket, men jag minns att jag var helt oförberedd på vad jag fick höra.

 

Inget svenskt band hade tidigare träffat mig så totalt ogarderad och med en sån kraft som Commando ("Musse" släpptes rätt snabbt, "M Pigg" något senare) gjorde.


Det var som om just jag hade beställt detta aviga band för att passa in i min musikvärld. Den kantiga musiken, de svårfångade texterna, sjungna av en sångerska med ett register som fick håren att resa sig. Den, i mina ögon, nästintill medelålders gitarristen med kommunalgrå kavaj (ryktet sa att han var arkitekt - ofattbart coolt) hackande fram sina riff. Allt var perfekt.


De närmaste åren såg jag Commando på: Ritz, Långholmen, Gärdet, Konstfack, Underground och möjligen något mer ställe. Sista gången jag såg dem var på en privat fest 1986.

Genom åren hade några medlemmar bytts ut, kantigheten filats ner. Åren därefter tillbringade jag som småbarnsfar. Rockklubbesöken ströks från agendan jag smålyssnade på Commando på skiva och läste om deras framgångar i Tyskland.


När jag i dag hör på Commandos tidiga plattor slås jag av hur relativt ung rock- eller popmusiken var när postpunken växte sig stark. Det fanns gott om uttrycksmedel som ännu inte var använda. När de prövades gjordes det med en öppenhet och brist på respekt som fortfarande hörs. Kreativiteten kunde leda musiken i en mängd riktningar, risken för att bli anklagad för att vara pretentiös var liten så länge man hade en något så när klassisk rocksättning.


Symfonirocken var fortfarande för färsk i minne för att stråkar, oboe eller en skog av synthar skulle kunna passera. Det var trots allt punkens "tillbaka till rötterna" som var grunden även för svenska "art"-band som Commando, ”Kai Martin och Stick” eller ”Elegi”.


En höstkväll på Medborgarhuset i Stockholm 2005 firade tidningen Schlager 25 årsfest. Många gamla band uppträdde. Vissa lät så där, några helt OK och ett lät alldeles enastående fantastiskt tajt och svängigt. Det var Commando.


Jag erkänner att jag kände en viss nervositet när de klev upp på scenen och jag erkänner att jag hade tårar i ögonen när jag hörde Eva Sonessons röst bära lika fantastiskt nu som då. De siktade mot stjärnorna och hade uppenbarligen kvar kraften att nå fram - tjugo år senare. 


Gunnar Bolin Kulturredaktionen SR P1 defiXions:


Hur kan operakomponisterna reformera rocken och vice versa?

 

defiXions debutalbum släpptes den 26 nov 2012.


I Maya de Vesques och Anders Karlsmarks defiXions tänjs gränserna då klassisk musik möter rock new wave/punk. defiXions är två olika världar som kolliderar och har utlevelsen och friktionen mellan dessa som tema. Där finns spelet mellan den utlevande rockmusikern och den fina klassiska sångerskan.


När Maya de Vesque, präglad av melodier och tonspråk från den klassiska musiken, möter Anders Karlsmark, en låtmakare med 15 album i ryggen från både Commando M Pigg och egna utgivningar, kan man lite klyschigt säga att ”ljuv goth-musik uppstår”.


Detta med utgångspunkt från att Maya sedan barnsben är hemtam med operamusiken, mycket tack vara att farfar Harry Ebert var repetitör på operan och ofta ordnade familjekonserter där han spelade och berättade historier ur olika operor. Harry Ebert hade tidigare även varit ackompanjerande vän med Jussi Björling.


Maya de Veque´s klassiskt präglade sida blandar sig nu med Anders betydligt råare arv, där 10 års turnerande med Commando M Pigg (bland annat mycket i Tyskland) har satt sina musikaliska spår.

I Commando M Pigg intresserade Anders sig mycket för att experimentera med både rytmer, text, och underliga ackordvändningar.


Medproducent till albumet är den Grammisbelönade Nille Perned (Kent) och omslaget är skapat av konstnären Katarina Norling och fotografen Emma Karlsmark-Elfstrand.

Då albumet är lika mycket ett visuellt konstverk som en musikalisk resa så kommer det självklart att släppas även som vinyl.”Jag såg defiXions på Teater Galeasen en kväll i oktober 2011 och blev helt hänförd av deras egensinniga framträdande. Den gränslösa showen bjöd på vacker skönsång, rå energi, överraskande vändningar och gav samtidigt rysningar av välbehag, i den ovanliga mixen av opera och rock'n'roll. defiXions lyckas både underhålla och utmana, och resultatet blir till sann konst.” Recension Galeasén


Maya de Vesque har varit med i otaliga klassiska uppsättningar och har turnerat flitigt med Orkester Chesty Morgan.


Anders Karlsmark har en gedigen bakgrund inom den energiska rocken och grundade bl a new wave-bandet Commando M Pigg. Han är även verksam producent och komponerar musik till både film och teater.


Lyssna på defiXions: Spotify


www.defixions.se     www.karlsmark.se   www.mayadevesque.se